LCHF PREHRANA ZA IZBOLJŠANJE KRVNEGA SLADKORJA IN IZNIČENJE DIABETESA

Za sladkorno bolezen oz. diabetes bi lahko rekli, da je nova epidemija sodobnega časa. Vedno več ljudi se spopada z omenjeno boleznijo. Kljub razvoju medicine in tehnologije pa zaskrbljujočih številk niso zajezili.

Podatki, ki sem jih zasledil v kar nekaj raziskavah so resnično zaskrbljujoči. Verjameš ali ne, ampak porast sladkorne bolezni v zadnjih 20 letih je drastično narasel. V letu 2011 se je z diabetesom spopadalo 366 milijonov ljudi in napovedi niso ravno obetajoče (leta 2030 naj bi ta številka znašala 552 milijonov ljudi).

Kar je najbolj zaskrbljujoče, vedno več bolnikov je med otroci.

Brez panike!

Razvoj diabetesa lahko odlično zajeziš še preden se sladkorna bolezen prične razvijati. V nadaljevanju ti zaupam na katere telesne simptome je potrebno biti pozoren in kako se lahko diabetesa celo znebiš z LCHF prehranjevanjem ti izdam v nadaljevanju.

Simptomi, da je raven našega krvnega sladkorja ušla iz nadzora?


Opisani simptomi so prvi znaki, da je raven našega krvnega sladkorja ušla iz nadzora. S pravilnim pristopom in dobrim razumevanjem telesnih procesov in vpliva živil na hormonsko ravnovesje lahko te simptome hitro izničimo.

Pogosti simptomi neprimerne ravni krvnega sladkorja:

  • Povečana želja po tekočini (žeja) in večja potreba po uriniranju. Zaradi stalnega višjega sladkorja (nad 15 mmol/dl oz. 270mg/dl), ki odteka v urin, ta pa iz telesa veže tekočino, občutimo povečano željo po tekočinah.
  • Meglen pogled je prav tako pogost. Sladkor v očesnih lečah povzroča vnetja in otekanje. Vid se poslabša, postanemo lahko celo kratkovidni.
  • Stalna utrujenost.
  • Pri diabetesu tipa 1 lahko hitro izgubljamo težo, naš dah pa ima vonj po acetonu.

Bi te opozoril, da pri lažjih oblikah diabetesa, omenjenih simptomov ne opazimo. Kljub temu prevelika raven sladkorja v krvi škodi telesu.

Kako preprečiti razvoj diabetesa in kontrolirati raven krvnega sladkorja z LCHF prehranjevanjem

Jasno je, da je naš način prehranjevanja tisti, ki vpliva na to, kako naše telo deluje. Kljub sodobnim smernicam za preprečevanje in omejitev razvoja diabetes pa je ta še vedno v porastu. Kaj delamo narobe?

Sodobni način prehranjevanja je glavni razlog, da so omenjene številke v takšnem porastu.

Kljub temu, da še vedno prejemamo nasvete, da je potrebno omejiti vnos hrane in izgubiti kilograme, večina že obolelih z diabetesom kljub temu ne doseže želenega cilja. Ravno nasprotno večina izmed njih se še vedno bori z odvečnimi kilogrami, na koncu pa potrebujejo še več zdravil za vzdrževanje telesne teže in omejitev nadaljnjega razvoja bolezni.

Torej samo izguba kilogramov z sodobno prehrano ni dovolj. Potrebno je izločiti hranila, ki dvigujejo krvni sladkor si v svoje dnevne prehranjevalne navade vključiti druga živila, kot so npr.:
lchf živila

Verjel ali ne, Švedska je ena vodilnih držav, ki je svojim bolnikom z diabetesom začela predpisovati hrano bogato z zdravimi maščobami in manj ogljikovimi hidrati. Živila, ki ustrezajo LCHF prehranjevanju.

Že po nekaj dnevih prehranjevanja po LCHF večina bolnikov opazi boljše počutje, potrebe po zdravilih za diabetes se zmanjšajo, še posebej potrebe po inzulinu. Kar seveda sledi je tudi znižanje telesne teže in pa izboljšanje splošnega zdravja.

V zraku je tako velika sprememba, ki pa ne sledi tako novemu trendu kot si večina izmed nas predstavlja.

Stara šola zdravljenja diabetesa

Nizko hidraten način prehranjevanja ni tako nov trend pri zdravljenju diabetesa, kot si večina izmed nas misli.

V preteklosti, dolgo predno so maščobe postale največji strup tega sveta in pred vsemi sodobnimi zdravili za nižanje krvnega sladkorja, so diabetes zdravili drugače. Takrat je bil drugačen način prehranjevanja edino zdravilo, ki so ga poznali.

Zate sem izbrskal kuharico (sicer je napisano v angleškem jeziku) iz leta 1917, kjer lahko po slikah vidite, kaj diabetik lahko uživa in kaj naj ne bi smel.

Če začnemo z živili, ki NE SMEJO pristati na krožniku:
prepovedana živila

Če si dovolim vse skupaj prevesti, so na spisku prepovedanih živil:

  • Kruh,
  • riž,
  • testenine,
  • sladkorji,
  • piškoti,
  • vsa škrobna živila.

Skratka živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, ki po zaužitju v našem telesu dvignejo raven inzulina in raven krvnega sladkorja.

Ta tako imenovana »prepovedana« živila, so danes smernice sodobnega zdravljenja sladkorne bolezni. Zaradi teh smernic danes z diabetesom zboli vedno več ljudi, hkrati pa se napiše tudi vedno več receptov. Lahko temu rečemo naključje?

lchf živila

Na zgornji sliki so prikazana živila, ki so jih za zdravljenje diabetesa predpisovali naši predniki.

Jajca, maslo, siri, ribe, olivno olje, mastno meso. Kaj znano? Vsemu skupaj dodamo še lepo mero zelenjave in vse skupaj postane zelo podobno LCHF načinu prehranjevanja.

In zamisli si, da so to počeli leta 1917, še pred razvojem sodobne medicine.

Ko diabetiki osvojijo starodobni način prehranjevanja ali sodobni LCHF način prehranjevanja je učinek enak. Večina izmed njih drastično izboljša njihovo krvno sliko in raven krvnega sladkorja, izgubijo nekaj odvečnih kilogramov in kar je najpomembnejše, zmanjšajo vnos zdravil.

Z LCHF prehranjevanjem ne izgubljaš samo teže

Če na hitro zaključim z LCHF načinom prehranjevanja ne vplivamo samo na kontroliranje apetita, izgubo telesne teže in oblikujemo telo. LCHF način prehranjevanja je lahko tudi več kot to, kar dokazuje vedno več primerov izboljšanja raznih bolezenskih stanj sodobnega časa.

Kaj lahko narediš sedaj?

Če te resnično zanima LCHF prehranjevanje, si lahko brezplačno preneseš moj 16-strani dolg e-priročnik, kjer pišem med drugim o tem, zakaj je tako težko izgubiti kilograme in kako začeti z LCHF prehranjevanjem.

Če ti je bil članek LCHF prehrana za izboljšanje krvnega sladkorja in izničenje diabetesa uporaben, ga deli naprej – klikni spodaj na Facebook okenček in ga deli med svoje prijatelje.

Če imaš kakšno svoje mnenje ali bi rad dopolnil članek s svojo izkušnjo, mi piši v komentarjih ali na mail [email protected].

p.s. Povezava do kuharice iz leta 1917 – Diabetic cookery; recipes and menus

Komentarji

Delite to objavo