Keto dieta in šport: kako optimizirati učinkovitost

Keto dieta je postala priljubljena med športniki in rekreativci, ki iščejo način, kako izboljšati svojo učinkovitost in okrevanje. Toda kako lahko keto dieta vpliva na športno učinkovitost? Tukaj je nekaj ključnih točk:

Energija in Vzdržljivost: Ko telo preide na uporabo ketonov kot primarnega vira energije, lahko to poveča vzdržljivost, saj maščobne zaloge ponujajo več energije kot zaloge glikogena.

Okrevanje: Nekatere raziskave kažejo, da keto dieta lahko zmanjša vnetje v telesu, kar lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju po vadbi.

Mišična Masa: Medtem ko je keto dieta nizka v ogljikovih hidratih, je ključnega pomena, da zaužijete dovolj beljakovin, da podprete rast in vzdrževanje mišične mase.

Hidracija in Elektroliti: Intenzivna vadba in keto dieta lahko povečata izgubo elektrolitov. Pomembno je, da zaužijete dovolj natrija, kalija in magnezija, da preprečite krče in izčrpanost.

Prilagoditev: Ko prvič preidete na keto dieto, boste morda opazili začasno zmanjšanje učinkovitosti. To je normalno, saj se telo prilagaja uporabi maščob kot vira energije.

Dodatki: Nekateri športniki se odločijo za uporabo dodatkov, kot so MCT olje ali eksogeni ketoni, da povečajo energijo in učinkovitost med vadbo.

Prilagodljiva Keto Dieta: Nekateri športniki se odločijo za prilagodljivo keto dieto, kjer zaužijejo več ogljikovih hidratov na dneve intenzivne vadbe.