Keto dieta in prekinitveni post: popolna kombinacija?

Prekinitveni post (PP) je pristop k prehranjevanju, kjer se izmenjujejo obdobja uživanja hrane in obdobja posta. Ko kombinirate PP s keto dieto, lahko to poveča koristi obeh pristopov. Tukaj je pregled kombinacije keto diete in intermittentnega postenja:

Kako deluje: Najpogostejša oblika PP je 16/8 metoda, kjer postite 16 ur in jeste v 8-urnem oknu. Ko kombinirate to s keto dieto, telo hitreje preide v stanje ketoze in začne uporabljati maščobe kot primarni vir energije.

Prednosti kombinacije

Hitrejši vstop v keto: Postenje lahko pospeši proces, s katerim telo preide v ketoze.

Večja izguba maščobe: Kombinacija posta in keto diete lahko poveča izgubo maščobe.

Izboljšana insulinska občutljivost: Tako keto dieta kot PP lahko izboljšata insulinsko občutljivost, kar zmanjšuje tveganje za diabetes tipa 2.

Kako začeti

Začnite s kratkimi obdobji posta, na primer 12 ur, in postopoma povečujte do 16 ur ali več.

Med postom pijte vodo, črni kav ali zeliščni čaj.

Ko prekinete post, začnite z obrokom, bogatim z maščobami in beljakovinami, da podprete keto dieto.

Morebitni izzivi

Nekateri ljudje lahko občutijo utrujenost, glavobol ali razdražljivost med postom. Poslušajte svoje telo in prilagodite postno okno po potrebi.

Pomembno je, da med obdobjem uživanja hrane zaužijete dovolj hranil, zlasti na keto dieti.

Kdo naj se izogiba kombinaciji?

Čeprav je kombinacija keto diete in PP lahko koristna za mnoge, morda ni primerna za vse. Nosečnice, doječe matere, ljudje z motnjami prehranjevanja ali tisti z določenimi zdravstvenimi stanji se morajo pred začetkom posvetovati z zdravnikom.