kaj je keto dieta

Kaj je keto dieta?

Keto dieta je edinstven prehranski načrt, ki spodbuja telo k izgorevanju maščob namesto ogljikovih hidratov za pridobivanje energije. To se doseže z omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov in povečanjem vnosa maščob. Ko telo zmanjka zalog ogljikovih hidratov, se sproži proces ketoze, pri katerem se maščoba razgrajuje v energijo, imenovano ketonska telesa.

Keto dieta je učinkovita metoda za hujšanje, saj spodbuja izgubo telesne maščobe in ohranjanje mišične mase. Študije so pokazale, da keto dieta lahko pomaga pri izgubi od 2 do 5 kilogramov v prvem mesecu. Poleg tega lahko keto dieta pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi, znižanju ravni holesterola in izboljšanju kognitivnih funkcij.

Kako deluje keto dieta?

Ko telo zmanjka ogljikovih hidratov, se preklopi na ketozo, pri kateri se maščoba razgrajuje v energijo. Ta proces sprošča ketonska telesa, ki lahko brez težav zamenjajo glikogen, ki je shranjena oblika ogljikovih hidratov v telesu. Ketonska telesa zagotavljajo telu stabilen vir energije, zmanjšujejo apetit in povečujejo občutek sitosti.

Kako se prehranjevati z keto dieto?

Za uspešno hujšanje z keto dieto je pomembno, da upoštevate prehranska priporočila. Pri keto dieti je treba omejit vnos ogljikovih hidratov na 50 gramov dnevno. Izbirate lahko med živili z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so zelena listnata zelenjava, govedina, puran, ribe in maščoba.

Kakšne so koristi keto diete?

Keto dieta ponuja številne zdravstvene koristi, vključno z:

  • Hujšanjem.
  • Uravnovešeno sladkorjem v krvi.
  • Znižanjem ravni holesterola.
  • Izboljšanjem kognitivnih funkcij.
  • Zmanjšanjem simptomov epilepsije.

Kakšni so stranski učinki keto diete?

Keto dieta lahko povzroči nekaj stranskih učinkov, vključno s keto gripo, slabim zadahom in zaprtjem. Keto gripo povzroča zmanjšanje krvnega sladkorja in elektrolitov v telesu. Pojavi se lahko v prvih nekaj dneh ketoze in običajno izzveni sama od sebe. Slabi zadah nastane zaradi kopičenja ketonskih teles v telesu, ki se izločajo z dihanjem. Zaprtje je lahko posledica pomanjkanja vlaknin v keto dieti.

Če imate kakršne koli pomisleke glede keto diete, se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravnik vam bo pomagal oceniti, ali je keto dieta za vas primerna in vas bo seznanil s potrebnimi ukrepi za preprečevanje morebitnih stranskih učinkov.