naravno sladilo eritritol

Eritritol – naravno sladilo brez kalorij

Sladkorju se težko izognemo. Je izjemno poceni in najdemo ga praktično v vsaki hrani. Toda kaj preostane nam, ki sledimo nizkohidratnemu načinu prehranjevanja, želimo izgubiti kilograme, smo diabetiki ali pa bi se preprosto radi znebili odvisnosti od sladkorja?

Ostane nam na primer eritritol, ki je naravno sladilo brez energijske vrednosti, izdelano z naravnim procesom fermentacije glukoze. Ne vsebuje ogljikovih hidratov in je zato odlično sladilo za vse, ki se izogibajo sladkorju. In kar je verjetno najboljše – eritritol ne vpliva na dvig krvnega sladkorja in inzulina ter je zato primeren tudi za diabetike.

Gre za vrsto sladkornega alkohola (poliol), ki se v naravi nahaja npr. v sadju – hruškah, melonah, lubenicah in grozdju. Po videzu, strukturi in okusu je zelo podoben belemu sladkorju.

Eritritol so odkrili leta 1848 (primarno poimenovan “erythroglucin”) v sadju in fermentirani hrani. Je edini izmed sladkornih alkoholov, ki je praktično brez kalorij (en gram ima 0,2 kilokalorije, kar je 95 odstotkov manj kot sladkor), a dosega od 60 do 75 odstotkov sladkosti sladkorja.

Lastnosti eritritola

 • Je naravnega izvora (brez umetnih dodatkov, umetnih sladil in ostalih “e-jev”).
 • Po videzu in okusu zelo spominja na sladkor (oziroma še najbolje od drugih možnosti, npr. stevia ali ksilitol)
 • Ne vpliva na dvig krvnega sladkorja (glikemični indeks je 0).
 • Ima 0 kalorij (no, če smo natančni, nima ravno ničle, je pa najbližje temu, kar boste kadar koli dosegli).
 • Ne vpliva na razvoj kariesa (ustne bakterije ga ne morejo presnoviti). In ne samo to, pomaga celo pri obnavljanju zobne sklenine.
 • Ne spodbuja razraščanja črevesnih bakterij, zato je primeren za bolnike s kandido.
 • Ne povzroča demineralizacije kosti.
 • Ne obremenuje trebušne slinavke.
 • Deluje kot antioksidant.

Lastnosti sladkornih alkoholov


Sladkorni alkoholi, ki ne vsebujejo alkohola?

Sladkorni alkoholi, ki jih štejemo med ogljikove hidrate, so ime dobili po svoji kemijski zgradbi, ki delno spominja na alkohole in delno na sladkorje. Mednje spadajo npr. maltitol, ksilitol, sorbitol, manitol in eritritol in so pogosto manj sladki od običajnega sladkorja.

Majhen energijski učinek imajo zato, ker se absorbirajo počasneje od običajnega sladkorja in nepopolno.

Najpogosteje jih najdemo v žvečilnih gumijih, čokoladah, zmrznjenih sladicah, zobni pasti in ustni vodici. Prednost tovrstnih sladil je, da imajo nižjo energetsko vrednost, nižji glikemični indeks (visok glikemični indeks povezujejo npr. s prekomerno telesno težo in sladkorno boleznijo tipa 2) in ne povzročajo porasta krvnega sladkorja ter ne povzročajo kariesa.

Sladkorni alkoholi niso brez pomanjkljivosti. Zaradi nepopolne absorpcije v tankem črevesju lahko povzročajo v debelem črevesju prebavne težave, kot so:

 • napenjanje,
 • vetrove,
 • zastajanje vode v telesu
 • in celo diarejo

Da bi se izognili pomanjkljivostim sladkornih alkoholov, jih uživajte v zmernih količinah in nikoli na tešče.

Eritritol je za razliko od ostalih sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (približno 90 odstotkov) absorbira v tankem črevesu in le malo ga pride v debelo črevo. Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah. Odmerek, pri katerem ni opaziti kakršnih koli prebavnih težav, znaša od 0,5-1 g/kg telesne teže/dan. Oseba z 80 kg lahko brez težav zaužije do 80 g eritritola dnevno.

Hranilna vrednost eritritola

[table id=5 /]

Uporaba eritritola

Eritritol je primeren tako pri kuhi kot peki, saj je obstojen pri visokih temperaturah. Uporabljaš ga lahko tam, kjer drugače uporabljaš navadni sladkor (sladkanje toplih ali hladnih napitkov, priprava sladic, dodajanje smutijem, sladkanje žitaric ipd.).

Naravno sladilo eritritol dosega nekje med 60-75% sladkosti navadnega belega sladkorja, zato ga moraš uporabljati malce več (priporoča se razmerje sladkor:eritritol je 1:1,5). Prav tako bodi pozoren, da v kvašenem testu podaljša čas in moč vzhajanja, zato se priporoča dodajanje medu ali navadnega sladkorja.

Moja osebna izkušnja z eritritolom


Potem, ko sem opravil “domačo nalogo” pri ugotavljanju, katera sladila pridejo v upoštev – so bili resni kandidati stevia, ksilitol in eritritol.

Stevio sem precej hitro opustil, saj se nisem mogel navaditi na njen okus (pusti grenak priokus, sploh če uporabljaš 100% stevio), ksilitol pa mi je kljub vsem pozitivnim lastnostim na papirju (brez naknadnega priokusa, okus skoraj kot sladkor in dober za oralno higieno) povzročal nemalo preglavic (beri:prebavne motnje, ki so se nekajkrat končale na stranišču).

Tako mi je preostal eritritol. Poleg vseh lastnosti ksilitola ima še nekaj dodatnih “bonbončkov”: ni strupen za pse in nima učinka napihnjenosti. Edina stvar na katero se moraš navaditi, je ta, da pri peki pusti v ustih malce hladilnega učinka (kot pri mentolu).

Če potegnem črto – eritritol je izjemno naravno sladilo, primerno za LCHF življenjski stil.

Nasvet:

Če ti kateri koli okus ni povšeči, lahko sladkaš s katerim koli drugim naravnim sladilom in potem dosladkaš s stevio, ksilitolom in eritritolom (ali celo z sladkorjem – vsaka možnost je pravzaprav boljša, kot uživati izključno sladkor).

p.s. Bodi pozoren – prekomerno uživanje lahko povzroča laksativne učinke.

Kje kupiti eritritol?

Eritritol sladilo lahko kupiš v naši spletni trgovini. Za vse tiste, ki ste prebrali ta članek, imam super novico. V kolikor kupiš dva izdelka, je skupna vrednost nižja za 5% (Takoj, ko daš v košarico 2 naravna sladila eritritol, se jima cena avtomatično zniža za 5%).